Copyright © 2014 Studio 2Pi Architects. All Rights Reserved.

Πάνος Παπασωτηρίου Αρχιτέκτων  Dip.Arch.ARB RIBA

Διαμέρισμα 03, Ναύπλιο, Ελλάδα

Orange x.jpg

"Στα όρια της Πόλης"

 

Το έργο προτείνει την κατασκευή νέας διώροφης κατοικίας και προσθήκη καθ’ ύψος σε υπάρχουσα ισόγεια οικία. H διατήρηση των θετικών στοιχείων του υφιστάμενου κτηρίου και παράλληλα η αναβάθμιση τους αποτελεί τον στόχο του σχεδιασμού.  Παράλληλα η πρόταση εμπεριέχει τη προσθήκη των νέων όγκων που θα συνεισφέρουν στην κτιριακή συνοχή και ιδιαιτερότητα της παλιάς πόλης του Ναυπλίου όπως βέβαια και οι ξεχωριστές ανάγκες των νέων χρηστών.

 

Το κύριο μέλημα στη συγκεκριμένη θέση είναι να αντιμετωπιστεί η μοναδικότητά της περιοχής μιας και το κτίριο μας ταυτόχρονα συνορεύει με 3 βασικά γεωγραφικά στοιχεία ( Κάστρο Ακροναυπλίας, Περιβάλλον Χώρος Με Χλωρίδα, Δομημένο Περιβάλλον Παλιάς Πόλης ) . Στην ανατολική και νότια όψη του το κτήριο συνορεύει με το κάστρο της Ακροναυπλίας μέσα από ένα χώρο πρασίνου που συνιστά μια ήπια επιφάνεια ενώ κατά την δυτική και βορεινή όψη του συνορεύει με το δομημένο περιβάλλον της παλιάς πόλης.      

 

Οι αλλαγές που προτείνονται είναι στα ανοίγματα του κτιρίου που πλέον ακολουθούν ένα πιο ορθολογικό σχεδιασμό με κύριο μέλημα την σχέση ανοίγματος και κλίμακας όψης, ειδικά κατά την βορεινή όψη που είναι και το πρόσωπο του κτιρίου μας προς την πόλη. Επίσης αλλαγές προτείνονται και στην επένδυση της υφιστάμενης όψης ούτως ώστε να λειτουργήσει ως μια “γέφυρα” νοητικής και βιωματικής σύνδεσης μεταξύ του περιβάλλοντα χώρου, των υλικών του κάστρου και την πόλη. Αυτή η σύνδεση επιτρέπει την διαφοροποίηση του παλιού με το νέο χωρίς αυτό να δημιουργεί νέους όγκους απλά τονίζοντας τη γραμμικότητα και την στιβαρότητα του ισογείου υφιστάμενου κτηρίου. Χρησιμοποιούμε λοιπόν την υφιστάμενη κατασκευή ως μια “δυνατή” βάση πάνω στην οποία αναπτύσσουμε την πρόταση των νέων όγκων που και αυτή με τη σειρά τους πλέον δένουν με το δομημένο περιβάλλον χωρίς να προσπαθούν να υποδυθούν κάτι που δεν είναι. Δηλαδή οι γραμμικότητα και η συμμετρία των ανοιγμάτων των όψεων και η μονολιθικότητα των δυο νέων όγκων παραπέμπει στην υφιστάμενη αρχιτεκτονική που επικρατεί στο δομημένο περιβάλλον χωρίς να προσπαθεί να υποδυθεί ένα νεοκλασικό κτίριο του περασμένου αιώνα

Το κτίριο έχει σχεδιασθεί και κατασκευαστεί βάση του προτύπου Παθητικού Κτιρίου και θα λάβει την πιστοποίηση αυτού μόλις ολοκληρωθεί. Ήταν ένας ιδιαίτερα δύσκολος σχεδιασμός παθητικού κτιρίου δεδομένων των πολλαπλών περιορισμών που δημιουργούνται από την χωροθέτηση του ακινήτου μέσα στον αρχαιολογικό χώρο του Παλιού Ναυπλίου, την παλαιότητα του αρχικού κτιρίου, την πρόσβαση των υλικών, τους μορφολογικούς περιορισμούς που έθετε η αρχαιολογία και στα υλικά αλλά και στα ύψη του κτιρίου.

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ - PASSIVE HOUSE DESIGN - Fit-to-NZEB

 

ΜΕΛΕΤΗΤΕΣ:

Γεώργιος Ταραβίρας - Πολιτικός Μηχανικός

Παύλος Μίχος (02 | Architecture & Mech. Engineering) - Μηχανολόγος Μηχανικός

Παύλος Μίχος (02 | Architecture & Mech. Engineering) - Σχεδιασμός Παθητικού Κτιρίου

Αγγελική Σταθοπούλου (Netzero) - Σχεδιασμός Παθητικού Κτιρίου

Στέφανος Παλαντζάς (Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου) - Πιστοποίηση Έργου