Πάνος Παπασωτηρίου Αρχιτέκτων  Dip.Arch.ARB RIBA

ΝΕΟΝ Άρτος & Καφές, Δαλαμανάρα, Ελλάδα

"Υπό Κίνηση"

Η πρόταση αφορά στην ανακαίνιση και επι­σκευή υφιστάμενου κτίσματος υγειονομικού ενδιαφέροντος με νέα χρήση πρατηρίου άρτου. Πρόκειται για ισόγειο κτίριο κατασκευής προ του 1955. Η θέση του είναι επι της Ε.Ο Άργους Ναυπλίου με αποτέλεσμα να καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και η χρήση του αλλά και ο αρχιτεκτονικός του σχεδιασμός από το πολυσύχναστο δρόμο και την συνεχή ροή ανθρώπων και προϊόντων.  Η τοιχοποιία ήταν πλίνθινη και η στέγη ξύλινη με επικάλυψη από βυζαντινά κεραμίδια όταν τη παραλάβαμε.

Μη μπορώντας να επέμβουμε στο αρχικό κέλυφος αποφασίσαμε να το επενδύσουμε με ένα νέο λεπτό «φόρεμα» από κυματοειδή διάτρητη λαμαρίνα που πίσω της κρύβει όλες τις λειτουργίες της όψης. Συρόμενες πόρτες, υδρορροές, φωτισμός, κάμερες, συναγερμός τοποθετούνται μεταξύ υφιστάμενης τοιχοποιίας και επένδυσης. Η υφιστάμενη τοιχοποιία παραμένει και επιχρίεται με ασβεστοκονίαμα και λευκό χρώμα δημιουργώντας μια βάση που εξαφανίζεται πίσω από την επένδυση.

Έγινε μια γενική προσπάθεια μείωσης της πληροφορίας που λαμβάνει το μάτι σε γεωμετρικές μορφές και μεγιστοποίηση της καθαρότητας των υφιστάμενων όγκων μιας και ο περαστικός έχει πολύ λίγο χρόνο για να απορροφήσει πολλές πληροφορίες λόγω της πολυσύχναστης εθνικής οδού και της ταχύτητας που κινείται.  

Το βράδυ το κτίριο λάμπει και ο διάχυτος φωτισμός πίσω από την διατρητή λαμαρίνα δίνει την αίσθηση του φανού. Η προσπάθεια μας ήταν να προβληθεί και να αναδειχθεί το κτίριο ώστε να είναι αυτό που προσκαλεί τους ταξιδιώτες και περαστικούς και όχι η ταμπέλες ή τα περίπλοκα σήματα.

Η μορφολογία της στέγης διατηρείται στην αρχική της τετράριχτη σχεδίαση αλλά πλέον ενοποιείται με το υπόλοιπο κτίριο οπτικά αφού στη θέση των βυζαντινών κεραμιδιών εισάγεται μια επιχρισμένη λευκή επικάλυψη πάνω σε εξωτερική θερμοπρόσοψη που συνεχίζεται στην όψη. Οι υδρορροές κρύβονται είτε πίσω από την επένδυση, είτε εντός της στέγης.

Εσωτερικά το βιομηχανικό δάπεδο μαζί με τις πτυχώσεις της τοιχοποιίας δημιουργούν ένα ουδέτερο αλλά «καθαρό» λεξιλόγιο που επιτρέπει στα προϊόντα να έχουν το πρώτο λόγο. Οι πάγκοι και ο εξοπλισμός είναι χρωματισμένοι σε μαύρο χρώμα ώστε τα προϊόντα αρτοποιίας, ζαχαροπλαστικής, ποτά και αναψυκτικά με την πολυχρωμία τους να προσκαλούν / προκαλούν τους πελάτες να τα προτιμήσουν.

Μια μικρή χειρονομία προς τον αργολικό κάμπο που ανοίγεται πίσω μας και μια προσπάθεια να διαιρέσουμε τον ενιαίο χώρο ώστε οι χρήσεις να είναι μεν διακριτές αλλά όχι και αυτόνομες ήταν η τοποθέτηση ενός δένδρου στο κέντρο του εσωτερικού χώρου του κτιρίου. Η κλίμακα του δένδρου παραμένει κοντά στην ανθρώπινη μορφή ώστε το χαμηλό σημείο θέασης των φυλλωμάτων να δίνει την αίσθηση ενός εσπεριδοειδούς όπως και στα περιβόλια της περιοχής.

Copyright © 2014 Studio 2Pi Architects. All Rights Reserved.